woensdag 14 januari 2015

Charlotte Vandermeersch in 'Wat Als?'


Charlotte Vandermeersch in 'Wat Als?'


Vijf jaar geleden stonden Bruno Vanden Broecke (38) en Charlotte Vandermeersch (29) samen in ‘Deurdedeurdeur’, een stuk van theatercollectief SKaGeN. En nu spelen ze op 2BE in het tweede seizoen van ‘Wat als?’, de hoogst vermakelijke sketchreeks van Shelter, het meest rock-’n-roll tv-productiehuis van Vlaanderen en belendende percelen.

Bruno Vanden Broecke «Waar ik bij Charlotte zo van hou, is dat ze zich altijd voor de volle honderd procent smijt waar ze ook is en wie er ook toekijkt. Dat ze van nature heel regardless acteert, en ook lelijk durft te zijn. Ik vind dat aanstekelijk: Charlotte is een draaikolkje dat je helemaal meezuigt – een soort energiecentrum op zichzelf.»

    'Charlotte is een draaikolkje dat je helemaal meezuigt'

Charlotte Vandermeersch (Gevleid) «Allee, jong.

»Ik bewonder Bruno vooral om z’n wijsheid. Ik herinner me hoe ik naast hem speelde in ‘Deurdedeurdeur’, een vintage deurenkomedie. Ik was toen nog niet lang van de toneelschool af, een periode waarin ik vaak nog verkrampte en tegen mijn eigen grenzen aanliep: ik was nog volop aan het uitzoeken wat mijn grote kracht kon zijn, waar mijn eigenheid lag. Dat was mijn missie, en dat is ze eigenlijk nog altijd. Jij wist dat toen allemaal al, Bruno. Wie je bent. Wat je kan.

»Ik ben nog altijd aan het zoeken, doe het nog te vaak met de grote gebaren. Vroeger werd er met mij gelachen: ‘Daar is de theaterbulldozer weer.’ Subtiliteit, dat kende ik niet: ik deed de dingen altijd met veel lawaai. De rust waarmee Bruno acteert, die wil ik ook kennen. Maar ik ben er nog lang niet.»

Vanden Broecke «En toch: hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat ervaring in ons vak niet zo belangrijk is. Iets in elkaar steken, iets spelen: dat is altijd vanaf nul beginnen.»

Charlotte Vandermeersch «Maar je weet toch almaar beter wat je zelf mooi vindt, en waarom?»

Vanden Broecke «Mja, maar het is niet dat ik daar een kompas voor heb. Het gebeurt vooral intuïtief.»

Charlotte Vandermeersch «Ik heb ’ns een reportage over Madeleine Albright gezien. Ze vertelde dat ze als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken weleens ‘Ik voel het zo aan’ gebruikte om een standpunt te bearg menteren, en dat er dan aan de onderhandelingstafel een verbaasde stilte viel. Want iets aanvoelen, zo werkt dat toch niet in de wereld van de po- litiek? Terwijl ik dat net sterk vind: je moet op je intuïtie durven te bouwen.»

HUMO Bruno, jij lijkt me bij uitstek iemand die alles op intuïtie doet?

Vanden Broecke «Ja, en dat wil ik zo lang mogelijk volhouden, want zo vliegt mijn leven op een heel mooie manier voorbij. Mijn geluk is het gevolg van mijn intuïtie. De beste keuzes in mijn leven heb ik niet gemaakt door nachtenlang wakker te liggen en lange lijstjes met pro’s en contra’s te doorlopen. Wel: door mijn gevoel te volgen. Door mijn goesting te doen – zonder dat het zuiver egoïstisch wordt.»

Charlotte Vandermeersch «Bij mij is dat ook zo. Mijn grootste foute keuzes heb ik gemaakt door mijn gevoel te negeren, en té omstandig na te denken.»

Charlotte Vandermeersch: "Hup, met twee vingers in mijn nat, kaal poesje"

"Er zat een wesp op mijn poes. Ik wilde ze wegjagen, dus gooide ik er een glas water over. Ik belde mijn zus, die dan direct is gekomen en aan mijn natte poes is beginnen zuigen, zuigen, zuigen. Toch moesten we nog naar de dierenarts, die mijn poes meteen heeft kaalgeschoren. Hij heeft ze dan ook nog aan een inwendig onderzoek onderworpen. Hup, zomaar met twee vingers in mijn nat, kaal poesje".

Deze helemaal niét vettige praat mocht actrice Charlotte Vandermeersch verkopen. Het ging immers om de stelling 'Wat als dubbelzinnigheden niet bestonden' uit het humoristische 2BE-programma 'Wat Als?'.

"Wat als?" met Charlotte Vandermeersch wint International Emmy voor beste comedyprogramma

De tweede reeks van "Wat als?" (2BE) heeft in New York een International Emmy Award gewonnen in de categorie comedy. De International Emmy Awards zijn een van de meest prestigieuze tv-prijzen en de internationale tegenhanger van de Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen.

    "Emmy Award zal deuren openen voor "Wat als?""

Het Belgische televisieprogramma "Wat als?" is in New York gelauwerd met een International Emmy Award voor beste comedy. Bedenker en maker Tim Van Aelst nam de prijs in ontvangst op het gala. De cast en crew waren samen naar de VS gereisd om de mogelijke overwinning te vieren (foto boven).
VMMa

"Wat als?" is het comedy-programma waarin acteurs als Bruno Vanden Broecke, Ben Segers, Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch, Günther Lesage, Nico Sturm, Ruth Beeckmans en Sara De Bosschere in tal van sketches te zien waren die telkens vertrokken vanuit een "absurde "Wat als?"-premisse".

Het tweede seizoen van de serie ging in februari 2013 bij 2BE in première. Sindsdien sleepte het programma van productiehuis Shelter tal van internationale prijzen in de wacht, zoals een Gouden Roos, de gouden medaille op het World Media Festival in Hamburg en de Rockie Award op het BANFF World Media Festival in Canada.
Britten zijn de grote winnaars

De grote winnaars van de International Emmy Awards zijn de Britten, die drie prijzen wegkaapten. Zij gaan naar huis met onder meer een International Emmy in de categorie beste dramareeks met "Utopia". Ook de International Emmy voor beste acteur gaat naar Groot-Brittannië. De acteur Stephen Dillane krijgt de prijs voor zijn rol als Karl Roebuck in de Canal+-reeks "Tunnel".
AP

Beste actrice is de Nederlandse Bianca Krijgsman (foto), die indruk maakte met haar vertolking in "De nieuwe wereld". Duitsland scoort met "Unsere Mütter, unsere Väter" in de categorie beste minireeks. De beste documentaire is het Zweedse "Frihet bakom galler" van Maryam Ebrahimi.

De 42e editie van de International Emmy Awards werd gepresenteerd door de Britse komiek Matt Lucas. In totaal dongen dit jaar 19 landen mee naar een prijs, met 40 nominaties in 10 categorieën. België sleepte ook nog een tweede nominatie in de wacht, maar het Eén-programma "Missie Monsango" moest uiteindelijk in de categorie non-scripted entertainment de duimen leggen tegen "Educating Yorkshire" uit het Verenigd Koninkrijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten